Translate

17 Mart 2013

Deniz Börülcesi



Hala deniz börülcesinin tadına bakmadıysanız, markette elinize alıp bu neymiş deyip deyip geri koyuyorsanız acaip bir lezzetten mahrum kalıyorsunuz. Artık o garip otu alışveriş sepetinize koyun. Ben ilk yaptığımda Uzma tv den tarif izleyipte yapmıştım,ailece tadına bayıldık. Sanırım o zaman aşağıdaki tarife bir de yoğurt eklemiştim ve daha yerken ''Ablaa bir daha yaaap'' demişlerdi çünkü ilk defa yiyeceğimiz için sadece 1 bağ almıştım. Aşağıdaki tarifi hafiftarif.com sitesinden aldım hem bilgilendirme yapması hoşuma gitti.Ayrıca 1 gün önce hazırlayıp ertesi yendiğinde daha lezzetli oluyormuş.

Yaşlanmaya karşı önerilen besinlerden biri de deniz yosunları. Tabii rakıya meze yapılmadığı taktirde:) Deniz yosunları, radyasyon ve çevreyi kirleten maddelere karşı en güçlü gıdalarmış.
Deniz börülcesi, ıspanakgiller familyasından bir bitki türü olup, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitki. Tuzlu, ekşi ama lezzetli bir bitki olarak biliniyor. İyotlu topraklarda yetiştiğinden, guatr hastalığına iyi geldiği söyleniyor.
Biz annemle, zeytinyağı ve limon sosuyla salatasını yaptık.
Malzemeler:
- 1 bağ deniz börülcesi
- Yarım limon suyu
- 1-2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Bağ halinde satılan deniz börülcelerin, çamurlu olan kök kısımlarını kesip atın. Kalanları iyice yıkayın. Tencereye kaynamış su koyup, börülceleri içine ekleyin. 10-15 dakika kadar, börülceler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Çok fazla haşlamamaya dikkat edin; biraz diri kalmaları daha iyi olacaktır. Haşladıktan sonra, hem soğumaları için, hem de yeşil renklerini kaybetmemeleri için çok soğuk sudan geçirin.
Börülcelerin içinde çok sert dalları olduğundan, bitkiyi yemek için bu dallardan ayırmamız gerekmekte. Sert kısımlarından tutarak, yeşil kısımlarını sert dal kısımlarından ayırın. Zeytinyağı, limon ve ezilmiş sarımsakla yaptığınız sosu üzerine gezdirin. Afiyet olsun.
Tavsiye: Börülceleri soyma kısmı çok önemli olduğundan, annem soyarken fotoğrafını çekip koydum. Deniz börülcesi zaten tuzlu olduğundan, tuz ya hiç koymayın, ya da çok az koyun. Bu salatanın tek vazgeçilmezi sarımsak, lezzet vermesi için mutlaka koymak gerekiyor. Üzerine süzme yoğurt konulan da bir versiyonu varmış. Kalori hesaplarken ıspanakla eşdeğermiş gibi hesap yapacağım.
Yukarıdaki malzemelerle yapılan deniz börülcesi salatası 2 kişilik olarak düşünülürse,
1 porsiyon deniz börülcesi salatasının kalori değeri: 160 kkal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder